Genç Girişimci Kazanç İstisnası
193 sayılı Gelir vergisi Kanunun Mükerrer 20. Maddesi ile 10.02.2016 tarihinden itibaren ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibari ile 29 yaşını doldurmamış tam mükellef ( ikametgahı Türkiye’de olanlar veya bir takvim yılı içerisinde Türkiye’de devamlı olarak altı aydan fazla oturan) gerçek kişilerin faaliyete başladıkları yıldan itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk Lirasına kadar olan kısmı gelir vergisinden istisna edilmiştir.
İstisna Rakamı 2023 Yılı için 150.000 TL 2024 Yılı için 230.000 TL olarak belirlenmiştir.
Vergi Teşvikinden kimler yararlanabilir?
İşe başlama bildiriminin zamanında yapılmış olması, Kendi işinde bilfiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi, İşin adi ortaklık ya da şahıs şirketi tarafından yapılması halinde bütün ortakların işe başlama tarihi itibari ile bu maddelerdeki şartı taşıması, Mevcut bir işe veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması, Bir işletmenin veya mesleki faaliyetin devir alınması halinde, (Eş veya üçüncü dereceye kadar kan bağı kayın ya da hısımlarından devir alınmamalıdır.)
Kazanç istisnasından yararlanan mükellefler vergilendirme dönemi içerisinde (ücret, kira, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç) gelirlerinin de bulunması halinde, istisnayı yalnızca ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden oluşan kazançlara uygulayacaklardır. Teşvik süresi yalnızca üç vergilendirme dönemi ile sınırlıdır.
Genç Girişimci Desteği BAĞKUR Prim Teşviki Ne Kadar?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunun 81. Maddesine eklenen hüküm ile sigorta prim teşviki uygulaması getirilmiştir.
01.06.2018 tarihinden itibaren 5510 sayılı kanunun 4/1-b maddesi kapsamında ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri tescil tarihinden itibaren bir yıl süre ile 5510 sayılı kanunun 82. Maddesine göre belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hazinece karşılanacaktır.
Sigorta prim teşvikinden kimler yararlanabilir?
Genç girişimci kazanç istisnasından yararlanmak, Mükellefiyet başlangıç tarihi itibari ile 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük olmak, Sigortalı sayılan gerçek kişi olmak, Kendi işinde bilfiil çalışmak veya kendisi işini sevk ve idare etmek gerekmektedir.
Genç Girişimci Teşviki ile GVK Madde 89/13 Diğer İndirimlerden Aynı Anda Yararlanmak
193 Sayılı Gelir vergisi kanunun 89. Maddesinin 13. Paragrafında bulunan “ Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancına %50 indirim uygulanabilir” aynı anda Genç Girişimci desteğinden de yararlanabilirler.
(Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır.)
Gelir vergisi mükellefinin beyanname düzenleme esnasında önce genç girişimcilerde kazanç istisnasını daha sonra gelir vergisi kanununda bulunan 89/13 diğer indirimler maddesindeki %50 indirim hakkını kullanması gerekmektedir.
Yurt dışına hizmet veren işletmelerin istihdam ettikleri hizmet erbabının ücretlerine ilişkin indirim;
193 Sayılı Gelir vergisi kanunun 33. Maddesinde;
“ GVK madde 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (13) numaralı bendi ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde yer alan indirim kapsamındaki faaliyet alanlarında hizmet veren işverenlerin, destek personeli hariç olmak üzere, münhasıran bu faaliyetler için istihdam ettikleri ve fiilen bu işleri ifa eden hizmet erbabına ödedikleri ücretler üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan vergiden, işverenin bu faaliyetlerinden sağladığı hasılatın %85’inin yurt dışından elde edilmiş olması ve fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şartıyla, her bir çalışan için faaliyetin yapıldığı yılın ocak ayına ait asgari ücretin safi tutarının gelir vergisi tarifesinin birinci gelir diliminde yer alan oranla çarpılmasıyla bulunan indirim tutarı mahsup edilir.
Bu indirim, yıl içinde vergilendirme dönemleri itibarıyla tahsil edilen vergilerin, bu maddede yer alan şartların gerçekleşmesi hâlinde, takvim yılına ilişkin yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarihten sonraki vergilendirme dönemlerine ilişkin muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergilerden mahsup edilmek suretiyle uygulanır.”
hükmü yer almaktadır.
Buna göre yurt dışına hizmet veren işletmelerin, istihdam ettikleri personelin ücretlerine ait stopaj indiriminden yararlanabilmeleri için aşağıda belirtilen faaliyetlerde bulunmaları gerekmektedir:
a) Münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi hizmetleri,
b) İlgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında yürütülen hizmetler,
c) İlgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak verilen eğitim ve sağlık hizmetleri.
Genç girişimci desteğinden yaralanmaya hak kazanan mükelleflerin aynı zamanda gelir vergisi kanununda bulunan 89. Maddenin 13. Paragrafında bulunan faaliyetleri gerçekleştirmeleri durumunda düzenleyecekleri gelir geçici beyannamelerinde ve yıllık olarak düzenlenen gelir vergisi beyannamelerinde ilk olarak genç girişimci istisnasını uygulamaları, kalan tutar için gelir vergisi kanunun 89. Maddenin 13. Paragrafında bulunan %50’lik indirim oranını uygulamaları gerekmektedir.
Örnek Uygulama;
X Şahıs işletmesi yurt dışına sunmuş olduğu yazılım hizmeti nedeni ile 2020 hesap döneminde 100.000,00 TL ticari kazanç elde etmiştir.
Ticari kazanç : 100.000,00 TL
Genç girişimci istisnası : 75.000,00 TL
Gvk 89/13 indirimi : 12.500,00 TL
Gelir vergisi matrahı : 12.500,00 TL
Hesaplanan gelir vergisi : 1.875,00 TL
Ödenmesi gereken Gelir Vergisi 1.875,00 TL olacaktır.
Yazar
Samet AKGÜN
Yönetici Ortak